Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1878

Η Κεντρική πλατεία της πόλης της Καρδίτσας,στο βάθος ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1887.
Η Απελευθέρωση της Καρδίτσας , στις 18 Αυγούστου 1881 -μετά από περίπου 500 χρόνια Οθωμανικής κατοχής- , υπήρξε το αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1878. Η Επανάσταση εκδηλώθηκε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο αλλά υπήρξε νικηφόρα μόνον στα όρια του σημερινού νομού Καρδίτσας. Στην περιοχή διεξήχθηκαν πολλές μάχες και αψιμαχίες όπως στο Μουζάκι, τη Σέκλιζα, το Χαλαμπρέζι ( Κέδρος), το Λουτρό, την Κρύα Βρύση, το Ρούσσο, Τη Ματαράγκα και σε πολλά ορεινά και ημιορεινά σημεία του νομού μας.
Σχετικά με την Επανάσταση, θα ήθελα να σημειώσω ότι, από τη δική μας πλευρά - του νομού Καρδίτσας -όχι μόνον δεν γίνεται καμία προβολή των γεγονότων αλλά και όσες φορές γίνεται κάποια αναφορά παραποιούμε εμείς οι ίδιοι τα γεγονότα σε βάρος της Καρδίτσας. Συγκεκριμένα:
1ον. Στην επανάσταση που προηγήθηκε( το 1878 και όχι το 1881 που έφυγαν οι Τούρκοι), τις περισσότερες φορές, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα ονόματα τωνπολλών Καρδιτσιωτών επαναστατών.
Ούτε καν στα ονόματα των αρχηγών ή των επικεφαλής.
Όμως ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Αναφέρονται μόνον τα ονόματα των στρατιωτικών που ήλθαν να βοηθήσουν την επανάσταση (Λάϊος, Τερτίπης, Ισχόμαχος κ.λ.π.).

2ον. Κανένας δεν αναφέρει ότι η επανάσταση πυροδοτήθηκε μεν- μέχρι ενός σημείου - από την Ελληνική κυβέρνηση, του τότε Ελληνικού κράτους που έφτανε μέχρι τη Λαμία, αλλά απέτυχε στην Ήπειρο , τη Μακεδονία,τη Μαγνησία, την περιοχή Αλμυρού κ.λ.π.
Πέτυχε μόνον στο νομό Καρδίτσας λόγω της ικανότητας και της γενναιότητας των ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΏΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΏΝ.
Αλλά μαζί με το νομό Καρδίτσας στη συνθήκη του Βερολίνου
που <<οριστικοποίησε>> την κατάσταση απελευθερώθηκε και η υπόλοιπη Θεσσαλία και ο νομός Άρτας.

 Δομήνικος Βερίλλης 
Dominikos Verillis