Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπέρ και οι κατά της συμφωνίας στην Κεντρική Επιτροπή

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει τη συμφωνία με τους δανειστές ή την απορρίπτει, είναι το ζητούμενο της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται από το πρωί στον Κεραμικό, με θέμα τον χρόνο πραγματοποίησης του συνεδρίου.
Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, στη συνεδρίαση, το λόγο παίρνουν στελέχη της Κ.Ε του κόμματος και βουλευτές, που μετέχουν στη συνεδρίαση.
Αναλυτικότερα:
Κατά
Π. Λαφαζάνης:  Στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία - Έχουμε "δικτατορία του Ευρώ", είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:
  1. Από τα πρακτικά να αφαιρεθούν κάποια πράγματα που ειπώθηκαν σήμερα, από ένα σύντροφο που σέβομαι: Ότι plan B σημαίνει πραξικόπημα και ότι η πρώτη δίκη θα έπρεπε να είναι η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο.
  2. Κανένας μας εδώ δεν κρατάει αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα. Και το μόνο που έχω σιχαθεί στην αριστερά είναι αυτούς που κρατάνε μέτρα για τις συνειδήσεις των άλλων. Δε θέλουμε να κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης ούτε να βγάλουμε και κάποιους και καλά δεξιούς offside.
  3. Τα θέματα της ενότητας του κόμματος. Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει. Έχω εργαστεί σκληρότατα, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πορεία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ ήμουν διαφωνών. Θα το υπερασπιστώ και τώρα με συνέπεια και σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι χρειάζεται ενότητα. Για αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη για να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό βούρκο. Γιατί τότε διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξη, ο εξευτελισμός και ο διασυρμός του.
Στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του Ευρώ".  Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σκληρούς αντιμνημονιακούς αγώνες, πάει να μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα. Δεν έχει σημασία τι ψηφίζει ο λαός, τα δημοψηφίσματα κτλ. Θα ανεχτούμε την ιδιόμορφη κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα μας; Θα το ανεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση λένε κάποιοι. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει. Εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα συνθήματα που είχαμε υιοθετήσει εδώ πέρα ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έσπαγε το τοίχος των συντηρητικών δυνάμεων και της λιτότητας. Γιατί δεν εξετάζαμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην προκύψουν αυτά τα ευχάριστα πράγματα;
Κάποιοι λέγαμε εδώ πέρα ότι το κόμμα θα έπρεπε να έχει εναλλακτική λύση σε τέτοια περίπτωση και χλευαζόμασταν. Δεν βλέπαμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ήταν τερατώδεις; Πήγαμε ως πρόβατα επί σφαγή. Και όμως υπάρχει εναλλακτική λύση τώρα και δεν την παίρνουμε. Και αυτό είναι πολιτική επιλογή.
Έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα, χειρότερο από αυτό των θρησκόληπτων. Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.  Έχουμε καιρό να κάνουμε τη συζήτηση για εναλλακτική λύση ακόμα και τώρα. Γιατί θα χρειαστεί.
Είναι μια κοροϊδία να κάνουμε έκτακτο συνέδριο ενώ έχει υπογραφεί το μνημόνιο. Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του Ευρώ; Να την χαιρόμαστε.
Β. Πριμηκύρης:  Θέλω να βάλω το ζήτημα της Δημοκρατίας. Αυτήν την στιγμή παρουσιάζεται ένα σοβαρό έλλειμα Δημοκρατίας σε Ευρώπη και Ελλάδα… Υπάρχει έλλειμα Δημοκρατίας στη χώρα. Αυτά που γίνονται με τη συντρόφισσα Βαλαβάνη, με τον Γ. Βαρουφάκη κτλ δεν το αποδεικνύει; Υπάρχει έλλειμα Δημοκρατίας στο κόμμα. Με ποιο δικαίωμα κάποιος αμφισβητεί τις αποφάσεις και το πρόγραμμα του κόμματος; Με ποιο δικαίωμα αμφισβητεί την "ΌΧΙ" του ελληνικού λαού; Οι δανειστές ζητάνε να μεταλλαχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατό γιατί αλλιώς "δεν υπάρχει εμπιστοσύνη". Ζητάνε να μεταλλαχτεί σοσιαλοδημοκρατικά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.
Δ. Στρατούλης: Δεν κάναμε τίποτα σωστό αυτούς του έξι μήνες; Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τώρα μας ζητάνε να ακυρωθούν οι δώδεκα νόμοι που ψηφίστηκαν αυτούς τους μήνες. Δεν κάναμε πράγματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να απεγκλωβιστούμε από τους εκβιασμούς της τρόικας. Κάναμε συμφωνία στο Eurogroup χωρίς να πάρουμε χρήματα… Οι συνεδριακές αποφάσεις έλεγαν ότι δίνουμε τη μάχη μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά έλεγαν ότι δε θα εκθέσουμε και το λαό μας στους εκβιασμούς. Η εναλλακτική λύση είναι η στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης που θέλει να προστατέψει το λαό και την πατρίδα. Δεν μπορεί να αφήνονται τα συστημικά ΜΜΕ να σηκώνουν κεφάλι και να προσπαθούν να ποινικοποιήσουν οποιονδήποτε μιλάει για έξοδο από το ευρώ. Είναι κυνήγι μαγισσών.
Δημήτρης Μπελαντής: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί στο να αποφασίσει τι δέον γενέσθαι τον Σεπτέμβριο, στο μεταξύ διάστημα θα ανασταλούν και οι κυβερνητικές και κρατικές δράσεις;" ήταν το ερώτημα που έθεσε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο, προσθέτοντας ότι το έκτακτο Συνέδριο "θα έλθει να επικυρώσει τα τετελεσμένα" και επισημαίνοντας ότι "αυτό είναι παραλογισμός". Είπε ότι το πρόταγμα είναι να μην συναφθεί το 3ο Μνημόνιο, ενώ προσέθεσε ότι "η κυβέρνηση κινδυνεύει περισσότερο από τη μνημονιακή στήριξη που ζητά, και πολύ λιγότερο από μερικούς ”αριστεριστές” βουλευτές". … «Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη, μπορεί να μην κατατέθηκε πλήρης, αλλά υπάρχει και θα μπορούσαμε να την έχουμε συνθέσει, αν υπήρχε πολιτική βούληση».
Κώστας Ήσυχος:  «Το σχέδιο Α' απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης». Είπε, πως  «πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής είπε ακόμη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Αλέκος Καλύβης: «Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη». Τόνισε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής. Έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή. Τονίζοντας ότι «η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη», ζήτησε την  απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος».
Αντώνης Νταβανέλος: Κατήγγειλε «πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», και πρόσθεσε: «Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν». Είπε ακόμη ότι «αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια». «Τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις πάντα τις πασάρανε σε σοσιαλδημοκράτες και μετά συντριβήκανε. Μας τις πασάρουν και θα τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ» . Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α΄, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου. «Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ», που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού», είπε ο που κατήγγειλε την ύπαρξη «περίκλειστου κόμματος μέσα στο κόμμα, αυτό το περίκλειστο κόμμα που πήρε τις αποφάσεις».
Ελένη Πορτάλιου: «Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ… Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.
Ρούντι Ρινάλντι: Την παραίτησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ο επικεφαλής της συνιστώσας της ΚΟΑ. Στην ομιλία του είπε: «Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν «Ναι»». Ανέφερε ότι «άλλα είπαμε στον λαό», ότι «πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό», ότι «το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί» και ότι «προσυπογράφουμε το βάθεμα της υποτέλειας που δεν είναι δουλειά της αριστεράς». Κατέληξε λέγοντας  «θα είμαστε παρόντες στα κινήματα».
Γ. Μηλιός: Η λιτότητα δεν είναι λάθος, είναι δημιουργική καταστροφή. Συγκεντρώνει πλούτο σε λίγα χέρια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης. Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο. Ο Ρούσβελτ είναι αποτέλεσμα πολιτικού κινδύνου για το κεφάλαιο, όχι διαφορετικών επιλογών των κυρίαρχων τάξεων. Η αντίληψη ενός ιστορικού συμβιβασμού, άρχισε από τον Ιούνιου του 2014 με το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης λείπει η φορολογία του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου και το σκέλος κοινωνικής οικονομίας, που είναι το σχέδιο περιορισμού της ελεύθερης αγοράς. Φτάσαμε να ονομάζουμε αθέτηση πληρωμών ότι τελείωσαν τα λεφτά.Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει. Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο.
Ζ. Κωνσταντοπούλου:  Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία … Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέχτηκε; Όχι.  Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι.Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπήρετησει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι. Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε
Ν. Ηλιόπουλος: Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε μια κλειστή Κ.Ε, αλλά έχουμε δημοσιογράφους, δείχνει ότι ακόμα δε θέλουμε να γίνουμε σοβαροί για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Χθες, αποδείχτηκε ακόμα μια φορά πόσο επικίνδυνος είναι ο Γ. Πανούσης, αφού για να πει αυτήν την ανακρίβεια για τους συλληφθέντες ο σύντροφος Αλ. Τσίπρας, μάλλον κάποιος του το είπε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δε γίνεται να έχουμε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είναι πιο τρόικα και από την τρόικα. Δε δίνεις έτσι αυτήν τη μάχη. Όσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι θα μας δώσουνε μια καλή συμφωνία, άλλο τόσο αυταπάτη είναι να λέμε ότι αυτή η Ευρωζώνη θα δώσει μια καλή συμφωνία εξόδου στην Ελλάδα.
Χρ. Καραγιαννίδης: Διακρίνω στην ηγεσία μια δυσκολία να παραδεχθεί το προφανές: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι μια συντριπτική ήττα της βεβαιότητας ότι στην Ευρωζώνη κατοικοεδρεύει η δημοκρατία και η αλληλεγγύη. 
… Σε περίπτωση που δεν δεχτούμε τώρα τη συμφωνία, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο; Σε περίπτωση που σε έξι μήνες βρεθούμε στο ίδιο σημείο, θα έχουμε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο; Αυτό το σχέδιο είχες υποχρέωση να το έχεις ήδη. Στο συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο. Δε γίνεται να κρεμάνε τα κανάλια το σύντροφο Βαρουφάκη και το κόμμα να μη βγάζει ανακοίνωση. Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά.
 
 Γ. Σαπουνάς:  Ραγίζει η Ευρώπη; Απαντώ ευθέως, ασφαλώς και ραγίζει. Ραγίζει μέσα από τις αντιθέσεις της και μέσα από τα ραγίσματά της, ξερνάει βαρβαρότητα.
Τι ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα; Ελέγχει τη ΓΓ Εσόδων, ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει τον Στουρνάρα; Βιώνουμε συνθήκες περιορισμένης κυριαρχίας. Και θέλουμε εμείς να κυβερνήσουμε σε τέτοιο πλαίσιο; Από αυτά πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Ποια κυβέρνηση να μη χάσουμε, αν ισχύουν κατά ελάχιστο αυτά που είπαμε πριν; 
Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση και να μην ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο.
Σ. Παπαδόγιαννη: Προτείνουμε διαρκές συνέδριο. Μνημονιακή η συμφωνία, έχει όρους εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας και μεγαλώνει την ύφεση
Γ. Τόλιος:  Ή ακολουθούμε την πολιτική των μνημονίων ή κάνουμε κάτι άλλο. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση, αυτή είναι η αμφισβήτηση των πληρωμών. Και αυτό σημαίνει μια προετοιμασία, που μπορούμε να την κάνουμε.  Η συγκολλητική ουσία για να κάνεις ενότητα, είναι να δούμε το πολιτικό πλαίσιο. Μόνο λογικό πλαίσιο ενότητας να συνομολογήσουμε την αμφισβήτηση των μνημονίων και να προετοιμαστούμε για σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Διαφορετικά δεν το βλέπω.
Μ. Σπηλιοπούλου: Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί προσπαθούμε να εντάξουμε στις δικές προθέσεις και διαθέσεις, τις προθέσεις και διαθέσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας… Και οδηγηθήκαμε σε έναν ευνουχισμό. Από που προκύπτει ότι το κόμμα δεν πρέπει να έχει έναν σχεδιασμό εξόδου, για κάθε ενδεχόμενο; Δεν προκύπτει από πουθενά. Φτάσαμε να εγκαταλείψουμε μια δυνατότητα που κάθε κυβέρνηση, ακόμα και μια αστική κυβέρνηση, έπρεπε να έχει στην τσέπη της για κάθε ενδεχόμενο. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσει το κόμμα είναι το διαρκές συνέδριο.
Χρ. Σουλτανίδου: Υπήρξε μια αφήγηση ότι μπορούμε μέσα στην ΕΕ να διαγράψουμε το χρέος και να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Δεν επιβεβαιώθηκε. Και αντί να αναζητηθεί εναλλακτική λύση, η ηγεσία φτιάχνει μια δική της πραγματικότητα. Τα πιο πολλά λεφτά και τη μεγαλύτερη ασυδοσία την έχει το κεφάλαιο σε περίοδο μνημονίων.Υπάρχει εναλλακτική λύση; Υπάρχει και εμείς την είπαμε. Είναι ο μονόδρομος της σύγκρουσης. Μη λοιδωρούμε απόψεις που αποδεικνύεται μέσα στη ζωή ότι είναι οι μοναδικές αληθινές. Αν η ηγεσία δε βλέπει την εναλλακτική λύση που λέει η Αριστερή Πλατφόρμα και επιστήμονες, τότε μπορεί να κάνει αυτό που είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος:  «Θα πέσω μαχόμενος αν δεν μπορώ να εφαρμόσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπέρ

 Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση». Πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να διεξαχθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος «συντρόφων γιατί βάζουν ζητήματα», που οι επικριτές τους θέλουν να ποινικοποιηθούν. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απειλούνται σύντροφοι με Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα από ποιους;» Τέλος,  υποστήριξε ότι εντός της κυβέρνησης, «υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να παλέψουμε».
Ράνια Σβίγκου: «Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια». Πρόσθεσε ότι δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά». Πρότεινε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει».
Γιάννης Δραγασάκης: Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε». Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών. Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.
Γιάννης Θεωνάς: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία». «Δεν πρέπει να ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε και ζήτησε να περιοριστεί η πολυγλωσσία.
Γιάννης Μπαλάφας: «Δεν ήταν μόνο το σύνθημα "καμία θυσία για το ευρώ" αλλά και το σύνθημα "καμία αυταπάτη για τη δραχμή" και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές».
Νίκος Φίλης: «Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα», δήλωσε. Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ «ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση. Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα».
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη: «Ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο».
Αριστείδης Μπαλτάς:  Είπε ότι το όχι στου δημοψηφίσματος έδωσε διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση. «Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», είπε και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό».
Β. Κατριβάνου:  Αφεθήκαμε οι βουλευτές στη Βουλή να αποφασίσουμε δίχως καμία συλλογική απόφαση. Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια και δεν είχαμε καμία συλλογική διαδικασία να δούμε τι θα αποφασίσουμε.  Η ήττα ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, αλλά ήταν και μέσα στο κόμμα. Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα. Είναι σημαντικό να κάνουμε έκτακτο συνέδριο. Και ο λόγος που δε λέω να κάνουμε δημοψήφισμα ή διαρκές εδώ και τώρα είναι γιατί δε θα επιτρέψουν να κουβεντιάσουμε, αλλά θα είναι για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.Έκτακτο συνέδριο, για να δούμε τι λένε οι οργανώσεις και τα μέλη μας. Όχι ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι η τελευταία μας ευκαιρία για μια συζήτηση και μια συλλογική απόφαση.
Γ. Αλμπάνης: Στρατηγική ήττα και για το κόμμα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτή η έξοδος από τη λιτότητα με την παραμονή στην ευρωζώνη. Αποδείχθηκε ότι ο αγώνας για τη λαϊκή απελευθέρωση έχει προϋπόθεση θυσίες από μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πραγματικός ο εκβιασμός, θα μας διέλυαν όντως το τραπεζικό σύστημα. Μπορείς να υπογράψεις μία συνθηκολόγηση, δεν σε υποχρεώνει τίποτα να εφαρμόσεις εσύ το περιεχόμενο του πραξικοπήματος. Πρέπει να σχεδιάσουμε την απεμπλοκή από αυτήν την κατάσταση το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν είναι μέσο αλλά αυτοσκοπός για την Αριστερά. Να δώσουμε ευκαιρία σε κοινό βηματισμό, έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη για όλες τις αποφάσεις, μέχρι τότε όχι πειθαρχικές ποινές για τους βουλευτές μας.
Π. Λάμπρου: Πράγματι δεν είχαμε την πρόταση της εξόδου ή κάποιας εναλλακτικής αλλά στην πρότασή μας επίσης δεν υπήρχε το τρίτο μνημόνιο. Δεν πρέπει να αποδράσουμε από τις ιστορικές μας ευθύνες αλλά ούτε και από τις ιδέες και το πρόγραμμα της Αριστεράς. Έκτακτο συνέδριο με ευκαιρία στην ενότητα και τη σύνθεση, δεν είμαι υπέρ ούτε ενός διαρκούς συνεδρίου στις επόμενες ημέρες με σφραγίδα στο διχασμό ούτε υπέρ ενός δημοψηφίσματος το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα στη σύνθεση.
Γ. Μπουρνούς:  Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες μιας μικρής οικονομίας να αμφισβητήσει το δόγμα της λιτότητας. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι μπορούμε με λογικά επιχειρήματα να πείσουμε τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. Κερδίσαμε το άνοιγμα της συζήτησης στην Ευρώπη για την λιτότητα, μέσα από την αυτοθυσία της κυβέρνησης. Κερδίσαμε μια φοβερή παρακαταθήκη, και σε διεθνές επίπεδο, με το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα ρήγματα στην κυρίαρχη αφήγηση και τις συμμαχίες που κερδίσαμε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μπλοκ που έχουμε δημιουργήσει, με επιθετικές πολιτικές, σε δικαιοσύνη, διαφθορά, φοροδιαφύγη και αντισταθμίσματα για τα λαϊκά στρώματα, στις νεοφίλευλευθερες επιταγές του μνημονίου. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση αποφασισμένων. Δε χωράνε άνθρωποι που αντίκεινται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο κ. Πανούσης και ο κ. Σαγιάς θα έπρεπε να μας έχουν αφήσει εδώ και καιρό».
 Π. Καραγιώργος: Εγώ στο ιδρυτικό Συνέδριο ψήφισα συντρόφους με τους οποίους δε συμφωνώ τώρα. Δεν είναι δίκαιο να γίνει Διαρκές τώρα. Θεωρώ έγκλημα να αφήσουμε την κυβέρνηση τώρα. Θα φανεί ότι κωλώσαμε και ότι γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια την κοινωνία που λέει καθήστε και παλέψτε. Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τη σωστή γκρίνια και τα παράπονα για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος. Πολύ σοβαρό το πρόβλημα εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και κυρίως των ΜΑΤ. Δε γίνεται ο υπουργός να έχει γνώμη για όλα τα πράγματα και πολλές φορές με προκλητικό τρόπο.
Στ. Παππάς: Είχα αγωνία να ακούσω την εναλλακτική για την οποία μας μιλάνε ορισμένοι σύντροφοι. Δεν ξέρω αν κάποιοι γίνανε σοφότεροι από την ομιλία του συντρόφου Παναγιώτη… Το σχέδιο είναι μέσω της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης, να δημιουργήσουν ειδικές οικονομικές ζώνες. Και αυτή την εσωτερική υποτίμηση εισηγείστε. Σε αυτήν την στρατηγική εμείς δεν μπορούμε να μπούμε. Γιατί έχουμε συνομολογήσει με όλα τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη ότι αυτήν την στρατηγική πρέπει να την πολεμήσουμε. Δεν μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να διαμορφώσει μια συνολικη στρατηγική, αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί η κοινή στρατηγική όλων των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη. Η στρατηγική της απομόνωσης είναι η υποταγή και στο εθνικό κεφάλαιο και στο διεθνές κεφάλαιο.
Κ. Μπάρκας: Κάναμε λάθη αυτό το εξάμηνο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε και ένα τμήμα του προγράμματός μας. Πρέπει να στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση τους συντρόφους/ισσες που κατασπαράσσονται από τα ΜΜΕ. Πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και να δούμε και το θέμα των εθνικών εκλογών.
Πηγή: left.gr
http://www.eklogika.gr/