Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  
Την έγκριση της νέας συμφωνίας με την Ευρωζώνη για το τέλος του μνημονίου και την αντικατάστασή του από την προληπτική γραμμή πίστωσης θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, αν όχι νωρίτερα, στη Βουλή.
Στο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν αφενός ότι, παρά την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δύσκολα θα οριστικοποιηθεί μία συμφωνία πριν δοθεί λύση στην πολιτική εκκρεμότητα στο εσωτερικό. Αφετέρου, δε, τείνουν να θεωρούν ότι μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική, ως προς τη συγκέντρωση ψήφων, η προοπτική μίας λύσης, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τους ίδιους τους βουλευτές, παρά η ολοκλήρωσή της πριν τις κρίσιμες προεδρικές ψηφοφορίες. Με άλλα λόγια, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν αποκλείεται να φτάσουν στη Βουλή όχι μόνον με ένα ηχηρό όνομα ως υποψήφιο αλλά και με το πακέτο της συμφωνίας προς έγκριση.
Το δίλημμα, με στόχο την προσέλκυση των βουλευτών που υπολείπονται για το μαγικό αριθμό «180» θα είναι σαφές: αποδοχή μίας λύσης που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και των αγορών ή απόρριψή της και επιστροφή της Ελλάδας σε περιδίνηση; Εφόσον το δίλημμα δεν αποδώσει στις τρεις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο, θα τεθεί αυτομάτως στους ίδιους τους πολίτες στις κάλπες. Το έχει υπαινιχθεί, σαφώς, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, το ανέφερε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προχθές, έξω από το Μαξίμου: «Θα πρέπει να απαντήσουν εάν αποδέχονται και στηρίζουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο». Και το ερώτημα αυτό θα τεθεί και στους βουλευτές και στους πολίτες...
Ποιοι είναι όμως οι βουλευτές που καλούνται να καθορίσουν το πολιτικό και όχι μόνο μέλλον της χώρας... Μετά από αλλεπάλληλες ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες-τις περισσότερες μέσα σε δύο χρόνια ζωής της παρούσας Βουλής- οι ανεξάρτητοι βουλευτές αυτή τη στιγμή είναι 23.
Η συγκυβέρνηση μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Νέα Δημοκρατία διαθέτει 155 βουλευτές... αυτό σημαίνει πως για την προεδρική εκλογή θα χρειαστούν ακόμη 25 ψήφοι. Θα είναι αυτοί οι 23 ανεξάρτητοι και δύο πρόσωπα έκπληξη;
Σίγουρα στους ανεξάρτητους μέσα υπάρχουν αυτοί που δύσκολα πιστεύει κανείς πως όποιο κι αν είναι το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα το ψηφίσουν και αυτοί που έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Βύρων Πολύδωρας είναι οι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη ΝΔ. Ο Γιώργος Κασαπίδης διαγράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2012, όταν καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο και ο Βύρων Πολύδωρας στις 23 Δεκεμβρίου του 2013 όταν καταψήφισε τον ΕΝΦΙΑ.
Από το ΠΑΣΟΚ στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί χωρίς να έχουν επιστρέψει οι Μίμης Ανδρουλάκης  (ανεξαρτητοποιήθηκε στις 8/11/12), ο Χρήστος Αηδόνης (ανεξαρτητοποιήθηκε στις 10/01/2013), ο Θεόδωρος Παραστατίδης (έχει διαγραφεί δύο φορές μια για κάθε μνημόνιο), η Θεοδώρα Τζάκρη (διαγράφηκε τον Νοέμβριο του 2013. Η πρώην υπουργός ψήφισε ναι στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων πως  «οι συμπολίτες δεν με εμπιστεύθηκαν για να επικυρώνω τα email των δανειστών ». Τέλος εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε  και ο Μάρκος Μπόλαρης που διαγράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2012.
Ανεξάρτητος είναι και ο Πέτρος Τατσόπουλος που πήρε συναινετικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ έξι αποχωρήσεις μετρά η ΔΗΜΑΡ και επτά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Από τη ΔΗΜΑΡ έχουν αποχωρήσει οι: Οδυσσέας Βουδούρης , Πάρις Μουτσινάς, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου.
Από τους ΑΝΕΛ οι: Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη (είχε διαγραφεί από τη ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2012), Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και εσχάτως η Ραχήλ Μακρή. Από τους ΑΝΕΛ αποχώρησε και ο Ιωάννης Κουράκος.
Ανεξάρτητοι είναι επίσης και οι βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που εξελέγησαν με τη Χρυσή Αυγή.